Flautul de aur revine

Flautul de aur este o alta poveste lansata cu curaj în 2011-2012 de Radio România Cultural si Fundatia Marconi, ca si Pianul calator, Duelul viorilor, Cele trei dive sau Vioara lui George Enescu la sate, poveste care a atras mii de iubitori de muzica clasica spre un instrument prea putin cunoscut în postura solistica.

Ingredientele succesului care ne-au condus acum catre o a treia editie, catre o a treia calatorie a flautului de aur prin întreaga tara sunt si de aceasta data charismaticul flautist Ion Bogdan Stefanescu – un excelent povestitor prin intermediul muzicii, dar si al vorbelor, pianistul Horia Mihail – muzician cu multiple fatete si, bineînteles, flautul de aur Muramatsu, un instrument bijuterie din aur de 18 karate.

În calatoria din acest an, care îl va duce de la Bucuresti pâna în vestul extrem al tarii, la Oradea si înapoi pâna în est, la Tulcea, flautul de aur va fi pus în valoare într-un program caleidoscopic, panoramând o suita de sonoritati diverse, de la Bach la Ceaikovski, de la Vivaldi la Johnny Raducanu.

''Nimic nu poate fi mai incitant, mai seducator si mai impresionant pentru un interpret decât un turneu care functioneaza perfect. Un turneu gândit sub semnul "aurului", în care un instrument cu adevarat de aur a fost acompaniat de un "pianist de aur" - Horia Mihail. Miile de km parcursi într-o masina inscriptionata cu numele noastre, asemenea marilor trupe de rock, ne-a creat o aura de vedete, iar România pe care am parcurs-o în lung si-n lat, ne pare acum mult mai frumoasa decât ne-o imaginasem, cu peisaje idilice si cu un public ideal, dornic si iubitor de frumos, cum si-ar dori orice interpret. Acum, pot spune cu mâna pe inima: "Am întâlnit si români fericiti"!'' - spunea Ion Bogdan Stefanescu la finalul turneului din toamna trecuta.

Cu acelasi entuziasm pe care îl aveau la finalul celui de-al doilea turneu, cei doi pornesc într-o noua aventura, pentru a seduce un public care are nevoie de ei si a-l captiva cu fermecatoarele sonoritati ale muzicii clasice.

 

Oltea Șerban-Pârâu