Flautul fermecat - un personaj în multe culori

Din 2012 calatorim împreuna cu flautistul Ion Bogdan Stefanescu si flautul sau fermecat, în cele mai neasteptate colturi ale tarii si chiar ale lumii, de la New York pâna la Beijing si Tokyo. Programele alese de el au întotdeauna farmec si culoare, sunt diverse si atractive, toate acestea reusind sa transforme un instrument aparent fara veleitati solistice, într-o vedeta îmbracata în vesminte stralucitoare.

O avanpremiera a programului turneului din acest an a fost turneul de lansare al albumului Twenty Shades of Music din toamna anului 2017.

Eroii principali ai turneului Flautul fermecat din 2018 sunt flautistul Ion Bogdan Stefanescu si chitaristul Costin Soare. O propunere aparte în peisajul muzical românesc, combinația sonora flaut  - chitara este dominata în aceasta propunere repertoriala de exotismul, nuantele subtile, emotiile primare ale muzicii sud-americane sau balcanice, de la Istoria tangoului de Astor Piazzolla la Dansurile românesti de Bela Bartok, de la muzica populara braziliana, la cea macedoneana.  Twenty Shades of Music este un autentic caleidoscop muzical, fiecare dintre cele 20 de dansuri fiind o explozie de melodie și ritm, de senzualitate  și exuberanța.

Privind înapoi, ne amintim de recitalurile prezentate de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Mihail sub denumiri din cele mai atractive precum 100 % românesc sau Clasic V.I.P.

Rasfoind prezentarile fiecarui an, o fraza îmi pare mai actuala ca niciodata. Istoria acestui turneu demonstreaza un fenomen greu de prevazut initial si anume ca un instrument care nu a avut un destin solistic poate sa îsi schimbe rolul prin modul în care este prezentat, prin carisma interpretului, prin anvergura abordarii, pâna la urma prin expunerea repetata si în diverse ipostaze pe care o ofera eroul principal, care poarta numele Ion Bogdan Stefanescu.

Oltea Șerban-Pârâu