Chitaristul Costin Soare

Costin Soare s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dubla ipostaza de interpret si pedagog al chitarei. Ca interpret, a sustinut recitaluri si concerte în tara (Ateneul Român, Sala Radio, în salile de concerte ale filarmonicilor din Ploiesti, Brasov, Arad, la Palatul Sutu din Bucuresti) si în strainatate (Germania, Franta, Ungaria, Marea Britanie, Japonia). Repertoriul sau cuprinde lucrari din varii epoci stilistice , de la muzica compozitorilor din Renastere si Baroc pâna la lucrari de muzica moderna si contemporana, muzica sud-americana etc.

Dintre proiectele muzicale importante, amintim aici: recital dedicat compozitorului cubanez “Leo Brouwer”, recital la Bolivar Hall, în cadrul Festivalului de Chitara organizat de Ambasada Venezuelei la Londra (2001), recital “In memoriam Toru Takemitsu”, pe scena Ateneului Român si la Palatul Sutu (împreuna cu flautistul Ionut-Bogdan Stefanescu), concerte cu orchestrele din Brasov si Ploiesti, concert cu Orchestra Medicilor la Ateneul Român, colaborari cu instrumentisti si ansambluri camerale (chitara si flaut, duo, trio, cvartet de chitare, chitara si vioara, chitara si cvartet de coarde), implicat în proiecte teatrale la Palatul Sutu, in cadrul stagiunii Fundatiei ACCUMM - “Platero y Yo” pentru narator si chitara de Mario Castelnuovo-Tedesco, spectacol regizat împreuna cu Petru Maier Bianu si prezentat la Palatul Sutu, Bucuresti si în cadrul Festivalului International de Teatru “Atelier” de la Baia-Mare, 2008, recitaluri în cadrul Festivalului International de Chitara, Bucuresti (editiile 2003 si 2005), recitaluri sustinute alaturi de corala Kodaly, condusa de prof. Takao Nakamura, în Chieria Hall, Sapporo si în Otaru, Japonia, initiator al “Serilor de chitara” de la Palatul Sutu, desfasurate în stagiunea „Iosif Sava” (2008-2009) a Fundatiei ACCUMM.

Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar recent si-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educatie (Departamentul de Muzica) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestra, analiza-forme muzicale si orchestratie), ca bursier al guvernului japonez.

Sustine o activitate intensa ca pedagog: profesor la Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” din Bucuresti (din 2002 pâna în prezent), colaborator al Universitatii de Muzica din Bucuresti (din 2002 pâna în prezent); a predat, de asemenea, la Colegiul Anniesland din Glasgow, UK si la Cumbernauld Music Trust Centre. Astfel, experienta muzicala acumulata, dublata de calitatile de pedagog daruit muncii sale, se reflecta în evolutia elevilor si studentilor pregatiti si, nu în ultimul rând, în palmaresul bogat al acestora. Apare frecvent în juriile concursurilor nationale si internationale din tara, unde îsi aduce aportul în descoperirea si recompensarea tinerilor muzicieni.