Alexandru Repan

A urcat pentru prima data pe scena în clasa a V-a, într-o piesa de I.L. Caragiale. Anul urmator, facea prima regie si aducea în scena Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, unde interpreta si rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, stia, deja, pe dinafara, o multime de roluri din piese celebre. Dupa absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultatii de Istorie, rastimp în care a jucat si a montat spectacole la Casa de Cultura a Studentilor.

În 1961, intra la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter si Zoe Anghel. Îi are colegi, printre altii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Stefan Sileanu, Olga Bucataru. Alexandru Repan îsi începe cariera la Teatrul Barbu Stefanescu Delavrancea. În 1968, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile si colaborari cu regizori de marca, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa.

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabila unor personaje celebre din spectacole radiofonice si a facut parte din distributiile unor filme de succes (Rochia alba de dantela, Hanul dintre dealuri, Lumini si umbre).

A jucat in peste 30 de filme si mai mult de 70 de spectacole de teatru. Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii si decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

Sânziana Milosoiu, Teatrul Nottara