Comunicat de Presă

Orchestra de camera radio într-un concert Clasic V.I.P.

Orchestra de Camera Radio sub bagheta lui Gabriel Bebeselea revine într-un concert Clasic V.I.P. miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio. O autentica bijuterie a clasicismului, singurul concert cu harpa al lui Mozart, Concertul în do major pentru flaut, harpa si orchestra, cu cadentele lui Dan Dediu, va fi interpretat miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, de Orchestra de Camera Radio, condusa de Gabriel Bebeselea, avându-i ca solisti pe harpista Mariana Bîldea si pe flautistul Ion Bogdan Stefanescu, care a inclus acest concert în turneul sau national Flautul fermecat - Clasic V.I.P.
Seara va fi încadrata de doua lucrari pentru orchestra ilustrative pentru aspectele distractive ale repertoriului simfonic: O gluma muzicala, KV 522, op. 93 de Mozart, satira ce parodiaza lucrarile compozitorilor mai putin talentati si Simfonia nr. 60 în do major Il Distratto de Haydn, considerata a fi una dintre cele mai comice simfonii clasice.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecventele Radio România Cultural si Radio România Muzical din tara si în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, în benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeselea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania" si al Filarmonicii de Stat din Sibiu si Dirijor al Operei Na?ionale Române din Cluj-Napoca.
Admirat pentru entuziasmul si muzicalitatea sa, reputatia lui a crescut substantial si rapid în ultimii ani, concertând cu orchestre precum: Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “George Enescu", Orchestra de Camera Radio, Opera Nationala Bucuresti, Philharmonic Chamber Orchestra of London, Kazakhstan State Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica G. Rossini etc.
Stagiunile urmatoare includ concerte si spectacole cu National Philharmonic of Russia, the Hungarian National Philharmonic, Janacek Philharmonic Orchestra, Zagreb Philharmonic Orchestra, Kammerorchester Berlin, Wiener Kammerorchester, printre altele.
În vara lui 2016 a debutat în Rossini Opera Festival de la Pesaro, unde a dirijat productia “Il Viaggio a Reims".
La doar 29 de ani, Gabriel Bebeselea este deja recunoscut ca fiind “unul din cei mai talentati dirijori nascuti în ultimele decenii în România" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011) si e câstigator al premiului întâi la "Lovro von Matacic" Conducting Competition (Zagreb 2015) si al premiului întâi la “Jeunesses Musicales" Conducting Competition (Bucure?ti 2010). Gabriel Bebe?elea a fost semifinalist al “Donatella Flick" London Symphony Orchestra Conducting Competition în 2014 si semifinalist al Gustav Mahler Competition Bamberg Symphony in 2016. Recunoscut si ca dirijor de opera, Bebeselea a câstigat premiul pentru “Cel mai bun dirijor" în cadrul Galei Operelor Nationale în 2014.
În 2011 a câstigat o bursa de asistenta la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea sa asiste la repetitiile si concertele celor mai mari dirijori ai prezentului: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman ?i Eliahu Inbal.
În continuare, în 2015, Gabriel Bebeselea a studiat cu doi dintre cei mai apreciati dirijori: cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter ?i cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival.
Una dintre pasiunile lui Gabriel Bebeselea este sa lucreze cu tineri muzicieni. Începând din 2011 este Dirijor Principal al Orchestrei Nationale de Tineret a Moldovei si dirijeaza regulat Orchestra Româna de Tineret.
În 2010 a absolvit studiile de licenta la Academia de Muzica Gheorghe Dima Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea. Doi ani mai târziu a absolvit studiile de master din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti la clasa maestrului Horia Andreescu. În prezent este doctorand al Universitatii Nationale de Muzica sub îndrumarea Prof. Dan Dediu.
În prezent este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzica ?i Artele Spectacolului la clasa maestrului Mark Stringer.

MARIA BÎLDEA

Nascuta în România, si-a început studiile muzicale la Liceul de Muzica George Enescu cu profesoara Ioana Brustur la harpa si Violeta Dinescu la pian.
A absolvit Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu avându-i ca mentori pe profesorii Ion Ivan Roncea la harpa si pe Dorel Pascu la muzica de camera si orchestra. O deosebita influenta în formarea sa muzicala au avut-o lectiile cu marea maestra a scolii românesti de harpa Liana Pasquali.
Participarea la concursurile internationale de harpa din Tel Aviv si Bloomington S.U.A i-au adus titlul de Outstanding Talent, primindu-si astfel prima harpa de concert, cadou oferit de dna. Deane Sherman.
Din 1988 sustine o importanta cariera solistica în Grecia, dar si o activitate pedagogica, înfiintând scoala elena moderna de harpa la Conservatorul de Stat din Salonic si mai apoi la Atheneum Conservatorium si la Conservatorul Athinon din Atena.
Este deseori invitata ca solist în orchestrele Kamerata - Armonia Atenea, Orchestra de Stat din Atena, Orchestra Ton Chromaton, Solistii din Patra si Orchestra Nationala Radio Atena, unde de 23 de ani ocupa postul de harpa solo.
A sustinut recitaluri în Marea Britanie, Franta, Germania, România, Serbia, Grecia si Cipru, precum si în locuri de o mare valoare arheologica, precum Epidaurus, pestera Apocalipsei din Patmos, Templul lui Zeus din Atena, Templul Atenei Nike, Acropole (Atena).
Este membru fondator al Kyklos Ensamble.
De-a lungul carierei a lucrat împreuna cu personalitati recunoscute: Teodor Currentzis, Michel Plasson, Sir Neville Marriner, Alexandre Dumay, Patrick Galois, Konstantinos Karydes, Horia Andreescu, Cristian Mandeal.
A înregistrat coloane sonore pentru filme în regia lui Theodoros Angelopoulos si în filmul Alexander regizat de Oliver Stone, pe muzica lui Vangelis.
În ultimii doi ani este invitata în Orchestra Festival Diaghilev din Perm, Rusia, orchestra cu care a înregistrat Simfonia a VI-a de Mahler, sub conducerea lui Teodor Currentzis pentru Sony.
Maria Bîldea cânta pe o harpa de concert Horngacher.

ION BOGDAN STEFANESCU

Solist concertist, membru în numeroase formatii de muzica de camera, prim flautist al Filarmonicii "George Enescu", profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, compozitor, autor de librete de opera si scenarii de film, scriitor: iata câteva dintre multiplele activitati cotidiene ale lui Ion Bogdan Stefanescu, un nume cunoscut iubitorilor artelor datorita dinamicei sale prezente în viata artistica.
În devenirea sa muzicala, Ion Bogdan Stefanescu a avut de strabatut un drum plin de realizari, drum pornit de la Liceul de muzica "George Enescu" din capitala, trecut prin Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti la clasa flautistului Virgil Frâncu, ajuns la Universitatea Illinois, Urbana-Champaign, S.U.A, la clasa flautistului englez Alexander Murray unde a dobândit titlul de Master of Music si încheiat în 2002 cu obtinerea titlului de doctor în muzica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Pentru slefuirea pregatirii sale a urmat si cursuri speciale cu James Galway la Veggis, Elvetia (1995) si Reggio Emilia, Italia (2003), cu Alain Marion, Nissa (1990) si Pierre Yves Artaud, Darmstadt (1990).
A debutat în viata muzicala ca solist cu orchestra, în anul 1983 (la 14 ani), pe scena Ateneului Român, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucurestean. De atunci a sustinut numeroase recitaluri si concerte, ca solist, în România si în strainatate: Anglia, Franta, Spania, Cehoslovacia, Coreea de Nord, Germania, Olanda, Japonia, S.U.A.
În activitatea profesionala Ion Bogdan Stefanescu a fost prim flautist la Filarmonica din Ploiesti (1992-1993), la Orchestra de Camera Radio România (1993-1994), Filarmonica "George Enescu" Bucuresti (1997- pâna în prezent), asistent universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (1993-1998), University of Illinois, Urbana-Champaign, SUA (1994-1995), solist concertist al Filarmonicii "Banatul" din Timisoara (2007 - pâna în prezent), Profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (2008 - pâna în prezent).
Mare iubitor al muzicii de camera, Ion Bogdan Stefanescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania si Profil, membru al Trioului Contraste si membru al Cvintetului "George Enescu".
A fost invitat la numeroase festivaluri muzicale, între care: Festivalul International "George Enescu" din Bucuresti (1985, 2003, 2005 - în dubla ipostaza: de solist si dirijor, alaturi de Orchestra de Camera Radio, 2007, 2009), Culture Escape, Elvetia (2007), Zeit für Neue Musik, Bayreuth, Germania (2006), Festivalul Steingreber, Bayreuth, Germania (2006), Festivalul “George Enescu" de la München, Mannheim, Germania (2005) si Strasbourg, Franta (2006), Music Fest, Luxemburg (2005), Festivalul Profil, Bucuresti (2005, 2006), Wien Modern, Viena (2004), Congresul International al Flautistilor Kanssas City, SUA (1994) si München, Germania (1991), Festivalul International de Muzica Noua, Darmstadt, Germania (1990), Festivalul Mondial al Tineretului - Phenian, Corea de Nord (1989), Saptamâna Internationala a Muzicii Contemporane - Bucuresti (toate editiile).
Înregistrari care îi poarta semnatura se gasesc în fonotecile radio ale posturilor Radio România, Deutschlandfunk-Köln, WDR, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayeriche Rundfunk, DRS 2, la posturile de televiziune: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena , 1B1TV, Alfa TV, TVRM, pe 10 CD-uri la diferite case de discuri, 3 DVD-uri aparute la AIX Records, SUA.
Pentru prezenta sa artistica, flautistul Ion Bogdan Stefanescu a fost recompensat cu: Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare - Trio Contraste, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistica, 2007, Medalia "Meritul Cultural" conferita de Presedintele României, 2004, Premiul Clubului Liones pentru cea mai buna interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul "Cella Delavrancea" pentru merite în cultura 1991, Premiul Conservatorului "Gheorghe Dima" Cluj 1987, Premiul I, Concursul international "Concertino" Praga 1986, Premiul I Concursul National de Flaut Bucuresti 1985, Diploma de Merit Concursul "G.B.Viotti" Vercelli, Italia, în 1984.
Ion Bogdan Stefanescu cânta pe un flaut de aur Muramatsu.