Comunicat de Presă

Parada flautelor pe scenele din România.
Ion Bogdan Stefanescu si Horia Mihail în a cincea editie a Turneului Flautul Fermecat

Daca prin prisma turneelor propuse de Radio România, primavara a fost una romantica iar trecerea spre anotimpul fierbinte s-a facut cu pasiune, vara aduce bucuria muzicii divine din mitologia antica : muzica de flaut.

Cea ce-a cincea editie a Turneului National “Flautul Fermecat”, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Mihail, trece prin 7 orase din România, între 11 si 27 iunie.

Ion Bogdan Ștefanescu a reusit, în editiile anterioare, sa ajunga la sufletul spectatorilor alegând un repertoriu cu un mare grad de spectaculozitate și diversitate. De data aceasta însa, interpretul mai adauga un ingredient: va prezenta întreaga familie a flautului apelând, desigur, la un repertoriu ce va pune în valoare fiecare instrument în parte.

Pe scenele din România vor defila instrumente spectaculoase, unele necunoscute publicului de aici, provenite toate din țara Soarelui Rasare. Pe lânga deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, veți putea asculta un flaut de lemn Yamaha, un flaut piccolo - Yamada, un flaut alto - Sankyo și un flaut bas - Kotato, toate aceste marci fiind cap de serie pe plan mondial. Repertoriul a fost atent ales pentru a pune în valoare fiecare instrument în parte.

În prima parte a recitalului, Bach și Donizetti vor fi interpretați la flautul de lemn, instrument care, deși construit în vremurile noastre, pastreaza caldura, discreția și dulceața instrumentelor baroce și clasice. Apoi, Schubert va aduce în prim plan celebrul flaut de aur plin de vitalitate, cu o paleta coloristica de invidiat. În partea a doua, multitudinea sunetelor, tehnicilor și stilurilor muzicale vor fi puse în evidenta cu ajutorul unor compozitori ce au marcat secolul precedent și pe cel actual. Vor fi interpretate lucrari de Bela Bartok, Caesare Giovaninni, Violeta Dinescu, Henri Mancini și Tiberiu Brediceanu pentru care interpretul va folosi atât flautul de aur cât și flautele piccolo, alto sau bas.

„Aceasta noua editie a turneului Flautul fermecat va fi o adevarata provocare, atât pentru mine, cât si pentru public. Pentru prima data, pe scenele muzicale din România, un interpret va cânta la toate instrumentele care alcatuiesc generoasa familie a flautelor, de la cel de lemn sau cel de aur, ambele exemplare unice în tara noastra, la piccolo, alto sau bas, ultimul fiind un instrument total necunoscut publicului românesc. De asemenea, pentru mine, acest turneu reprezinta prilejul fericit de a cânta alaturi de Horia Mihail”, declara Ion Bogdan Ștefanescu.

Amanunte pe www.flautuldeaur.ro


Itinerar:

  • 11 iunie 2015 – Roman - Liceul de muzica
  • 15 iunie 2015 - Tulcea - Teatrul Jean Bart
  • 17 iunie 2015 - Brașov - Sala Patria
  • 18 iunie 2015 - Pitești - Casa de cultura a sindicatelor
  • 22 iunie 2015 - Caracal - Teatrul Național
  • 24 iunie 2015 - București - Sala Radio
  • 27 iunie 2015 - Deva - Centrul cultural Dragan Muntean

Un proiect Radio România

Producatori: Centrul Cultural Media Radio România si Asociatia Culturala „Accendo”

Co-producator: TVR 2, Radio România Cultural, Radio România Regional

Sponsori: JTI, Adegas Oil

Transportator oficial : Dacia

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România libera, Catavencii, România TV, Sapte Seri, Observator Cultural, Business Review, Tango, Ziare.com, TV Accent Tulcea, agentiadecarte.ro, Media Trust.

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Pitesti, Centrul cultural „Dragan Muntean”, Asociatia Culturala DevART, Primaria din Tulcea, Teatrul “Jean Bart”, Filarmonica din Brasov, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzica Sergiu Celibidache din Roman, Teatrul National Caracal.