Comunicat de Presă

Turneul National Flautul Fermecat – o noua calatorie sonora prin orasele României

Flautistul Ion Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Mihail pleaca pentru a patra oara la drum, propunând publicului un turneu cu o muzica ce poate avea virtuti terapeutice : “Flautul Fermecat ‘’. Daca titlul anterior al turneului era ’’Flautul de aur’’, atât de multi spectatori au fost vrajiti de sunetul acestui instrument, încât i-au spus instinctiv ’’Flautul Fermecat’’ si, ca în povesti, asa i-a ramas numele. Periplul muzical este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo în cinci orase ale României, în perioada 14-25 iunie 2014.

“Flautul fermecat poate fi de aur, de argint, de lemn sau de diferite marimi, în functie de buna mea inspiratie. Cu siguranta, în editiile viitoare le voi prezenta publicului pe toate. De data aceasta însa, vedeta este tot flautul meu Muramatsu de aur de 18K, un instrument robust, cu sunet îngeresc acompaniat de acelasi pianist, pe care l-am numit « de aur », Horia Mihail”, declara Ion Bogdan Stefanescu.

Putini sunt aceia care observa ca, în drumurile lor de zi cu zi, în cele mai diverse locuri – prin magazine sau autobuze, în masinile personale sau chiar la locul de munca – sunetul flautului îi însoteste adesea, acest sunet prietenos si cald relaxându-ne si aducându-ne liniste si echilibru. Terapia prin sunet este un fapt cunoscut de catre asiatici si recunoscut de psihologii europeni si americani în zilele noastre, motiv pentru care sunetul de flaut a devenit astazi omniprezent.

 

Constientizând aceasta, oferta celor doi muzicieni care vor poposi în cinci orase cu un program ce va atrage orice iubitor al muzicii de calitate, indiferent de vârsta sau de preferinta pentru o epoca sau alta, devine de nerefuzat. Calatoria sonora propusa cuprinde peste o suta de ani de muzica. Compozitorii ‘’vedeta” ai recitalului vor fi Franz Schubert, Fauré, Enescu Ravel sau Grigoras Dinicu iar cei doi muzicieni au ales bijuterii muzicale mai putin cântate pe scenele românesti.

”În simplitatea sa profunda, care pare, uneori, supranaturala, sunetul flautului îsi va seduce si anul acesta audienta, convingând-o înca odata ca orice instrument, pentru a deveni fermecat, are nevoie de interventia unui muzician, care de aceasta data poarta numele Ion Bogdan Stefanescu.”, a declarat Oltea Serban Pârâu, director Centrul Cultural Media Radio România.


Itinerar turneu Flautul Fermecat – 14-25 iunie 2014:


Sâmbata, 14 iunie, Sala Rotary , Baia Mare
Luni, 16 iunie, Teatrul dramatic, Caracal
Marti, 17 iunie, Sala Filarmonicii, Craiova
Sâmbata, 21 iunie, Teatrul Jean Bart, Tulcea
Miercuri, 25 iunie, Sala Radio, Bucuresti

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Sponsori: JTI, Adegas Oil

Transportator oficial : Dacia

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzica Veche

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Liceul de arta din Baia Mare, Teatrul dramatic din Caracal Filarmonica din Craiova, Primaria din Tulcea, Teatrul Jean Bart, Festivalul de C’Arte Danubius

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Craiova, România libera, Academia Catavencu, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cultura, Metropolis, Sales Express, Business Review, Agentia de carte, Eva.ro, TV Accent Tulcea, Accente.

Un eveniment sustinut de Radio România

11 iunie 2014