Comunicat de Presă

Flautul de Aur ajunge la Oradea si Tulcea

"Sunt impresionata de povestea în care ne-a introdus". "Ne amintim, mai învatam câte ceva". "Ne-a mers la suflet. Am plutit, pur si simplu". "Ne-a placut foarte mult interactivitatea. Exceptionala. Un spectacol de exceptie pe care l-am vrea mai des.", au spus spectatorii ce au avut deja prilejul sa asculte flautul de aur Muramatsu în cea de-a treia sa calatorie prin orasele din România

Dupa un recital extraordinar la Sala Radio din Bucuresti, gustat si aplaudat minute în sir de aproximativ 800 de spectatori, ce doi mari muzicieni, flautistul Ion Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Mihail, se pregatesc pentru întâlnirea cu spectatorii din ultimele doua orase de pe harta acestei a treia editii a turneului Flautul de Aur: Oradea (12 iunie) si Tulcea (14 iunie).

Strabatând tara pentru a treia oara într-o adevarata lupta pentru a face cunoscut publicului un instrument absolut special, flautul, întâlnit mai putin ca instrument-solist în programele filarmonicilor, Ion Bogdan Stefanescu si Horia Mihail, propunând un program atractiv si variat, au reusit si de aceasta data sa aduca în salile de concert un public eterogen care cu siguranta a ramas vrajit de sunetul instrumentului ce în mitologie desfata zeii. Spectatorii din Oradea si Tulcea vor avea si ei prilejul de a asculta, în aceasta calatorie muzicala, un colaj de piese din toate timpurile: de la Baroc, Clasicism si Romantism, pâna la muzica zilelor noastre, cu exemple spectaculoase din jazz, muzica de film sau chiar folclor.

Programul muzical este însotit de comentariile flautistului, care pe un ton relaxat si uneori glumet, reaminteste celor prezenti aspecte din istoria muzicii, facând conexiuni surprinzatoare cu prezentul. "Întrebarea mea preferata, într-un joc cu prietenii, era urmatoarea: cum se pronunta corect, Schumann sau Schubert? Ei bine, se lasa o liniste destul de apasatoare si, câte-o voce sovaitoare se auzea: Schuuuu, Schumann. Pentru a pastra intact acest raspuns, am ajuns si noi sa cântam Traumerei de Schumann, una dintre cele mai frumoase melodii din istoria muzicii", povesteste Ion Bogdan Stefanescu dupa recitalul de la Bucuresti.

Cu siguranta, fara un instrument performant, aceste bijuterii muzicale nu ar fi atât de bine puse în valoare. Ion Bogdan Stefanescu este singurul artist din România care detine un flaut din aur de 18k, creatie a companiei japoneze Muramatsu, prima companie din Japonia care a început sa creeze flaute pentru profesionisti, înca de la începutul secolului XX.

Dar pentru ca flautistul Ion Bogdan Stefanescu este si un poet consacrat, membru al Uniunii Scriitorilor, în pauza recitalului de la Bucuresti a avut loc lansarea celui mai recent volum al sau intitulat "Lui", aparut la editura Tracus Arte cu gravuri semnate de Mircia Dumitrescu. "Ar putea fi un poem-rugaciune cu 52 de secvente, o carte cu totul si cu totul speciala care vizeaza, în primul si primul rând, o calatorie în interior si eliberarea de sine, prin intermediul dumnezeirii(...) As putea afirma ca avem de a face cu una dintre cele mai interesante carti spirituale care au aparut în România în ultimii ani. Nu este neaparat o carte de poezie, desi foloseste acest gen. Este o carte profund spirituala", a spus scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Turneul National Flautul de aur, editia a III-a, este organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundatia Marconi si Asociatia Culturala Accendo în sapte orase din România, în perioada 27 mai-14 iunie 2013.

Itinerar “Turneu extraordinar FLAUTUL DE AUR - editia a III-a”, 27 mai-14 iunie 2013:
27 mai Craiova Sala Filarmonicii
28 mai Caracal Teatrul Dramatic
30 mai Pitesti Casa de cultura a Sindicatelor
4 iunie Ploiesti Sala Filarmonicii
5 iunie Bucuresti Sala Radio
12 iunie Oradea Sala Filarmonicii
14 iunie Tulcea Teatrul Jean Bart
Recitalurile încep la ora 19, iar biletele se gasesc la casele de bilete ale salilor de concert.

Organizatori :
Radio România Cultural si Fundatia Culturala Marconi
Coproducatori:
Radio România Regional, TVR 2

Eveniment realizat cu sprijinul AFCN.
Transportat de DACIA.
Cu sprijinul JTI, Adegas OIL.

Parteneri:
Orchestrele si Corurile Radio, Athenee Palace Hilton, restaurantul Chez Marie, Accendo, Societatea de muzica veche, Nissa, Hotel Pantex

Parteneri media:
Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Craiova, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cultura ,Metropolis,Cocor, Cocor Media Channel, Sales Express, Business Review, Agentia de carte, Tango, Money TV, Ziare.com, TV Accent Tulcea, România libera, Academia Catavencu

Parteneri culturali:
Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica Oltenia Craiova, Teatrul Dramatic Caracal, Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Oradea,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea