Comunicat de Presă

Flautul de Aur straluceste pentru a treia oara pe scenele din România

Un instrument miraculos : flautul de aur. Doi muzicieni de clasa: flautistul Ion Bogdan Stefanescu – un excelent povestitor prin intermediul muzicii, dar si al vorbelor, si pianistul Horia Mihail – un muzician cu multiple fatete. Adevarate bijuterii muzicale, bis-uri din toate epocile, de la baroc la modern.

Acestea sunt ingredientele unei noi povesti muzicale oferite în acest an publicului din România dupa succesul extraordinar repurtat în primavara si toamna lui 2013: Turneul National Flautul de aur, editia a III-a. Periplul muzical este organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundatia Marconi si Asociatia Culturala Accendo în sapte orase ale României, în perioada 27 mai-14 iunie 2013.

''Când fiecare recital este monitorizat de o întreaga echipa de profesionisti, gesturile tale muzicale conteaza foarte mult. Se creaza în jurul artistului o instalatie ce reuseste sa puna în miscare o imagine capabila sa atraga, sa convinga si sa fie dorita. Asa se face ca, dupa doua serii ale Turneului National ''Flautul de aur'', cu sali arhipline, cu trasee bine alese, cu o reactie a presei si a spectatorilor ce a depasit orice asteptari, împreuna cu ''pianistul de aur'' Horia Mihail, pornim într-un al treilea periplu national cu un program ce îsi propune sa convinga publicul, o data în plus, de spectaculozitatea muzicii clasice,'' a motivat Ion Bogdan Stefanescu decizia sa de a porni în aceasta noua aventura muzicala.

Cei doi muzicieni vor strabate tara de la Bucuresti pâna în vestul extrem al tarii, la Oradea si înapoi pâna în est, la Tulcea, cu un program ce va atrage orice iubitor al muzicii de calitate, indiferent de vârsta sau de preferinta pentru o epoca sau alta. Aceasta pentru ca editia a III-a a turneului ''Flautul de aur'' propune publicului un tip de recital total inedit: un colaj de piese de mare impact, strânse sub genericul ''Recital de bisuri'', adica o selectie a unor lucrari de 3-4 minute fiecare, originale sau transcriptii, pe care Ion Bogdan Stefanescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzica clasica pentru a rasplati aplauzele acestora, un colaj prin care spectatorii vor fi provocati la o incursiune prin istoria muzicii, de la Baroc, Clasicism si Romantism, pâna la muzica zilelor noastre cu exemple spectaculoase din jazz , muzica de film sau chiar folclor.

Desigur fara un instrument performant aceste bijuterii muzicale nu ar fi atât de bine puse în valoare. Ion Bogdan Stefanescu este singurul artist din România care detine un flaut din aur de 18k, creatie a companiei japoneze Muramatsu, prima companie din Japonia care a început sa creeze flaute pentru profesionisti, înca de la începutul secolului XX. Muramatsu, astazi un Rolls Royce al flautelor pe plan mondial, confectioneaza numai instrumente de o valoare extraordinara, din argint, aur de diferite karate sau platina. Instrumentul devine o adevarata opera de arta, atât din punct de vedere estetic, cât si din cel al performantelor sonore, fiecare detinator de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selectie al instrumentului potrivit.

Itinerar ''Turneu extraordinar FLAUTUL DE AUR - editia a III-a'', 27 mai-14 iunie 2013:

27 mai Craiova Sala Filarmonicii
28 mai Caracal Teatrul Dramatic
30 mai Pitesti Casa de cultura a Sindicatelor
4 iunie Ploiesti Sala Filarmonicii
5 iunie Bucuresti Sala Radio
12 iunie Oradea Sala Filarmonicii
14 iunie Tulcea Teatrul Jean Bart

Recitalurile încep la ora 19, iar biletele se gasesc la casele de bilete ale salilor de concert, iar la Bucuresti sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Române si în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum si la Casa de bilete a Salii Radio.

 

Organizatori : Radio România Cultural si Fundatia Culturala Marconi

Coproducatori: Radio România Regional, TVR 2

Eveniment realizat cu sprijinul AFCN.
Transportat de DACIA.
Cu sprijinul JTI, Adegas OIL.

Parteneri: Orchestrele si Corurile Radio, Athenee Palace Hilton, restaurantul Chez Marie, Accendo, Societatea de muzica veche, Nissa, Hotel Pantex

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Craiova, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cultura ,Metropolis,Cocor, Cocor Media Channel, Sales Express, Business Review, Agentia de carte, Tango, Money TV, Ziare.com, TV Accent Tulcea, România libera, Academia Catavencu

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica Oltenia Craiova, Teatrul Dramatic Caracal, Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Oradea,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea

21 mai 2013